måndag 12 mars 2018

Tygbindor

Jag har fått förfrågan om hur jag gör mina tygbindor.

Så här är det:
Jag använder alltid tyger som är tvättade. De mesta är från secondhand eller egna gömmor. Allt som tvättats suger åt sig vätska bättre. Jag använder nästan aldrig frottehanddukar för de är ofta hårda att sy i. Hellre två mjuka och tunna tyger, än ett hårt och tjockt material.
Jag har alltid mönstrad bomull överst och vitt tyg underst, och talar om för den som ska ha bindorna att det vita är botten.

1.  Börja med att rita och klippa ut en mall av en binda i papp. Sätt dubbelhäftande tejp på baksidan av mallen Jag brukar använda vanliga Alwaysbindor som förebild. Tycker det är bra med lite olika storlekar. Förlossningsbindorna gör jag ca 35-38 cm långa.


2.   Klipp eller skär långa remsor av mönstrat bomullstyg, plasttyg (tex duschdraperi) och vitt bomullstyg. Till fyllningen använder jag 3-4 lager mjukt sugande material. tex t-shirttyg, joggingtyg, frotte, fleece mm Det måste vara mjukt och följsamt. Jag klipper sönder det mesta tex morgonrockar, tröjor, joggingbyxor och klipper/skär i remsor.3.   Nu ska du börja lägga ihop lagren. Börja med botten av vitt bomullstyg, sen plastbarriären, 3-4 lager mjukt sugande och överst det mönstrade bomullstyget.


4.  Lägg din mall över lagren och se till att den får plats. Klipp genom alla lagren och sätt fast mallen med den dubbelhäftande tejpen.  5.  Dags att börja sy. Raksöm med stygnlängd 3 - 3,5. Sy precis utanför mallen runt hela bindan. Behöver inte fästa tråden. Sy bara sömmen tills den går omlott där du började sy. 


6.   Drag försiktigt bort mallen. Råkar du sy lite i mallen gör det ingenting. Pilla försiktigt bort den bara. Du kommer ändå få göra ny mall efter ett tag. Nu ska du klippa ca 1-2 mm utanför raksömmen, runt bindan. Det kan vara lite trögt så se till att saxen är vass.7.   Nu ska du zigzaga runt bindan minst 2 varv. Se till att du får med kanterna så det inte trasar sig där sen när det tvättas. 
Nu har du en tygbinda som håller att tvätta. 


Lycka till. 


Inga kommentarer: